A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Таїровської селищної ради
"Таїровський консультативно-діагностичний центр"

Профілактика кишкових інфекцій та сальмонельозу

Дата: 04.07.2022 13:20
Кількість переглядів: 64

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи патогенних (шигели, сальмонели та інші) та умовно-патогенних (стафілококи, протей) бактерій, а також віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.) та гельмінти (лямблії, амеби).

Збудники потрапляють в організм людини через брудні руки, заражені продукти харчування, воду. При цьому, наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування зазвичай ніяк не впливає на смакові якості продукту.

Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання (інкубаційний період) найчастіше становить від кількох годин до 7 діб. Розвиток та клінічні прояви інфекції залежать від виду збудника та його кількості. Клінічно гостра кишкова інфекція проявляється загальною слабкістю, підвищеною температурою тіла, блювотою, діареєю.

Найактуальнішим захворюванням сьогодні є сальмонельоз – гостре кишкове інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями роду Salmonella, є антропозоонозним (оскільки хворіють не тільки люди, а й тварини та птахи) та характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювота, пронос), підвищується температура тіла, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Особливу небезпеку являють хворі або здорові носії, які працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.

Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування. Найбільшу небезпеку несуть необроблені сирі яйця, що використовуються для приготування страв, які не піддаються в подальшому термічній обробці: салати, кондитерська продукція. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя для сирої та готової продукції, при приготуванні страв забрудненими руками.

  • Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються.
  • Суворо дотримуйтесь правил технології приготування страв: м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, сирі яйця прожарювати з обох сторін або варити їх. Перед використанням сирих яєць необхідно попередньо провести їх ретельну обробку водою з содою, особливо перед приготуванням кондитерських кремів. Не використовуйте сирі яйця для введення їх в готові страви чи для приготування соусів для заправки страв.
  • Під час кулінарної обробки продуктів дотримуйтесь правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки мають бути окремо для сирого м’яса і готових виробів.
  • Усі швидкопсувні продукти зберігайте у холодильнику.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни, частіше мийте руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, антисептики для рук.
  • У разі появи будь-яких клінічних проявів хвороби, негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікаря.

 

З повагою, КНП «Таїровський КДЦ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора