A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Таїровської селищної ради
"Таїровський консультативно-діагностичний центр"

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань

Дата: 31.05.2023 11:28
Кількість переглядів: 36

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ)


Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть
призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями
або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у
забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження
(м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті
продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у
чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні
зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
1. Підтримуйте чистоту:
 мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
 мийте руки після відвідування туалету;
 вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для
приготування їжі;
 захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
 відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
 для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і
обробними дошками;
 зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими
продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
 ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
 доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
 сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
 ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

 не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
 зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
 не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
 не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
 використовуйте чисту або очищену воду;
 обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
 ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
 не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від
виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє
роль у запобіганні зараженні їжі.
Як розпізнати симптоми кишкової інфекції?
 болі в животі
 підвищення температури тіла
 блювота
 діарея
 катаральні прояви ( нежить, кашель, біль у горлі)
 ознаки зневоднення організму (спрага, дуже суха шкіра, сухість слизових оболонок і язика,
загальна слабкість, сечовипускання менше ніж 4 рази на день або відсутність сечі, відчуття
запаморочення, прискорене серцебиття та дихання).
Важливо розуміти,що самолікування може тільки зашкодити, і при найменших
сигналах виникнення скарг - одразу звертайтесь за допомогою до лікаря!

Завідувач сектору первиної
медичної допомоги Іожиця Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора