A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Таїровської селищної ради
"Таїровський консультативно-діагностичний центр"

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Дата: 24.10.2023 13:38
Кількість переглядів: 77

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

 

 

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Поліомієлітце гостре інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого. Вірус поліомієліту є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони. Вірус може вбити чи паралізувати дітей протягом всього лише кількох годин.

 

Чим небезпечний поліомієліт?

Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Профілактика поліомієліту

Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

 

Чому так важливо, щоб діти були вакциновані?

Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей.

Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу.

Закликаємо батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора