Кишкові інфекції
Як повідомляє МОЗ найбільше з початку 2024 року на гострі кишкові захворювання перехворіли українці в Одеський (2313),в тому числі є хворі і в Таїровський громаді, Вінницькій (1660) Дніпропетровський (1721) та Львівській областях (1832).
Передача збудників кишкових інфекцій можливе під час вживання зараженої води та їжі, іноді під час контакту між людьми (частіше через брудні руки) та із зараженими поверхнями або предметами. Збудники таких захворювань найчастіше виявляються у сирий їжі тваринного походження (яйця, пастеризоване молоко, м’ясо і морепродукти) , а також в немитих фруктах та овочах.
Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 5 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в черевної порожнини, різке підвищення температури тіла до 39-40*. Захворювання супроводжується симптомами вираженої загальної інтоксікації та зневоднення- головним та м'язовим болем, запомороченням, вираженою слабкістю, сонлівістю, сухістю у роті та горлі, у дітей часто зменшення .
Звернення до лікаря при кишкових інфекціях обов'язкове.